A király halála

Producer: Hábermann Jenő
Rendező: Pajer Róber
Operatőr: B. Marton Frigyes, Markert Károly
Narrátor: Kálloy Molnár Péter
Szereplők: Timon Barnabás, Mezei Léda, Sághy Tamás, Benkő Géza, Schnell Ádám, Jánosi Dávid, Dózsa Zoltán, Lux Ádám, Varju Kálmán, Bajomi Nagy György, Szakács Tibor, Megyeri Zoltán, Urmai Gábor
Forgatókönyvíró: Porogi András, Pajer Róbert

1526. októberében vagyunk. Néhány csapzott lovas kutat egy patak meredek, mocsaras árterén… Aztán hirtelen megpillantják, amit oly lázasan kerestek: alig észrevehető friss sírdomb emelkedik meder tetején… Alatta a holttest…
Ezzel a feszült képsorral indul a magyar történelem egyik azóta is tisztázatlan, tragikus rejtélyét bemutató filmünk. Alig hat héttel vagyunk Mohács nemzetvesztő csatája után, a török épp kivonult az országból, rettenetes pusztulást hagyva maga után. Vajon kit rejt a hevenyészett sír? A király teste került elő onnan, amint az a történelem könyvekben áll, vagy valaki másé? Baleset, netán merénylet áldozata lett az alig 20 esztendős uralkodó? Mi történhetett a csatavesztés utáni órákban, illetve a holttest megtalálását követően? Milyen érdekek és ellenérdekek szövevény mozgathatta az eseményeket?
Egyszerű parasztszekéren durva deszkakoporsó, mögötte néhány lovas katonából álló kíséret. Lassan halad a menet a poros úton Fehérvár felé – a távolban üszkös romok…
Így viszik a halott király testét, majd a prépost házában ravatalozzák fel, a lehető legnagyobb titkolózás közepette, zárt ajtó mögött, rejtve a kíváncsi szemek elől…
De ki is volt ez a fiatalember, kit már gyermekként megkoronáztak, gyermekként kiházasítottak, és épp hogy felcseperedett, már temették is?
Ezen a ponton történetünk időben visszaugrik: a király, II. Lajos életére fókuszál.
Megismerjük őt, és környezetét, születése, neveltetése, házassága, koronázása nem mindennapi történetét. Majd alig húsz évesen látjuk őt immár Mohácsnál, talpig vasban, élete utolsó óráiban.
A vesztett csata végén a kétségbeesetten menekülő uralkodó halálát több féle verzióban is láthatjuk. a krónikák, a szájhagyomány, és a kortársak visszaemlékezései egymásnak igencsak ellentmondó elbeszélései alapján.
Filmünkkel számos kérdést próbálunk felvetni, a játékfilm és a narráció eszközeivel pergő képsorokkal értelmezni. Kísérletet teszünk az összefüggések, érdekek és ellenérdekek bemutatására. Bemutatjuk a kort, a főbb helyszíneket, illetve az eseményeket mozgató, vagy azokat elszenvedő személyeket.
Ez a film a magyar történelem talán legtragikusabb eseménysorát igyekszik bemutatni, látványosan, izgalmasan, nem utolsó sorban hitelesen. Nem elhallgatva a történetet körülvevő számos ellentmondást, bizonytalanságot. Alapvetően egyetlen személy sorsára koncentrálva szeretnénk a nézőknek bemutatni a valamikori erős és gazdag Magyar Királyság sorsfordító tragédiáját.

Jelenetfotó
A kiraly halala
This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.