A néma tüntetés

Producer: Hábermann Jenő
Rendező: Pajer Róber
Operatőr: B. Marton Frigyes
Executive producer: Romwalter Judit
Narrátor: Lux Ádám
Szereplők: Bede Fazekas Szabolcs, Timkó Eszter, Posta Lajos, Adányi Alex
Forgatókönyvíró: Porogi András, Pajer Róbert

1957 tavaszán-nyarán érkezik az Eötvös Gimnáziumból a fiatal Antall József, akit büntetésből helyeztek a Toldyba.
1957. október 23-án, a forradalom első évfordulóján, a Toldy Ferenc Gimnázium diákjai merész lépésre szánták el magukat: hallgatással emlékeztek meg az elmúlt évi eseményekről. Az iskola elnémult… Az eset természetesen nem kerülhette el a hatóság figyelmét, elindult a kivizsgálás.
Az iskolát még aznap nyomozók szállták meg, hogy kihallgassák a tanulókat. De kihallgatásokat tartott maga a munkásőr egyenruhába öltözött igazgatóhelyettes, Cihika Mihály is. A tanulókat igyekeztek megfélemlíteni, annak érdekében, hogy árulják el, kik szervezték a néma tüntetést, ám a dokumentumok tanúsága szerint eredménytelenül.
Ezután az állambiztonság mind a tanári karba, mind pedig Antall József osztályába ügynököt telepített, akik rendszeresen jelentést írtak Antall, illetve a hozzá közelebb álló tanárok és tanulók kijelentéseiről. Cihika minden fórumon igyekezett ellehetetleníteni Antallt. Erőfeszítéseit átmeneti siker koronázta: Antallt 1959. október 23-án elbocsátották állásából.
1959-ben a Cihika Mihály és az általa képviselt diktatúra elnyomása győzedelmeskedett, többek pályáját megnehezítette vagy derékba törte a kádári megtorlás és megfélemlítés. Ám hosszabb távon mégis azokat igazolta az élet, akik azokban a nehéz időkben is ébren tartották 1956 szellemét. A rendkívül népszerűtlen Cihika a konszolidáció időszakában már terhessé vált a hatalom számára is és hamarosan leváltották. Az Antall-osztály tagjai néhány év múlva már felvételt nyerhettek az egyetemekre, sokan közülük hivatásuk legkiválóbbjai közé kerültek és szakmájukban országos elismertségnek örvendenek. Antall József sorsa közismert: az üldözött tanárból előbb kutató, múzeumigazgató, majd 1990-ben a demokratikus szabad Magyarország első miniszterelnöke lett.
A film az egykori diákok és tanárok elbeszélése alapján rekonstruálja az eseményeket, illetve annak következményeit.

Jelenetfotó
A nema tuntetes
This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.